DIM controller

Ledverlichting op zichzelf is natuurlijk al een energiezuinige verlichtingsbron binnen de lichtreclame. Toch zijn er ook nog aanvullende manieren om op een slimme wijze extra energie te besparen.

 

Een voorbeeld hiervan is het dimmen van uw gevelreclame. Dit kan middels een zogenaamde dimcontroller. Deze controllers zijn er in diverse uitvoeringen, van handmatig dimmen middels een draaiknop tot dynamisch en volledig autonoom dimmen middels een sensor die het omgevingslicht meet.

 

Tegenwoordig is het ook mogelijk om met een speciale dimcontroller die wordt ingebouwd in de lichtreclame, zelf het omgevingslicht te meten. Deze controller bevat een sensor die de lichtintensiteit meet door de voorplaat van de lichtreclame en hierop vervolgens de intensiteit van de lichtreclame zelf aanstuurt.

 

Bijkomend voordeel is dat deze dimmers dusdanig zijn voorgeprogrammeerd zodat de meest optimale licht output wordt gecreëerd op ieder moment van de dag. Zo is de schemering voor lichtreclames altijd een lastige periode van de dag als het gaat om zichtbaarheid. Op deze momenten is het gunstig als de verlichting wat feller gaat branden. Daarentegen kan de verlichting overdag uiteraard uitgeschakeld worden, omdat er dan voldoende omgevingslicht is. In de nacht is een lager lichtniveau voldoende voor een optimale zichtbaarheid.

 

Door op omgevingslicht te schakelen en te dimmen, wordt naast een optimale uitstraling tevens een zo gunstig mogelijk energieverbruik gewaarborgd. Tot slot zorgt het uitschakelen van de ledverlichting op momenten dat deze niet aan hoeft te zijn vanzelfsprekend voor een verlenging van de levensduur hiervan.

 

Tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat met het oog op lokale of landelijke regelgeving, lichtreclames aan strenge richtlijnen dienen te voldoen als het gaat om de hoeveelheid licht die een dergelijk element mag uitstralen. Ook in deze gevallen kan een dimcontroller uitkomst bieden.

 

Hieronder een schematische weergave van een dergelijke dimcontroller:

 

 

 

 

Terug naar overzicht