Doosletterprofielen

Doosletters vormen de meest bekende vorm van lichtreclame. Nagenoeg alle vormen letters en emblemen kunnen worden uitgevoerd in de vorm van doosletterprofielen.

 

De stijl van de lichtreclame met de daarbij behorende uitstraling bepalen het algehele sfeerbeeld van een logo. De profieltypes die veelal worden toegepast, hebben allemaal hun eigen specifieke uitvoering. Hieronder zetten we de meest gangbare varianten op een rijtje.

 

Diverse doosletterprofielen

 

Profiel 1: Dit type profiel betreft een onverlichte letter welke is opgebouwd uit een aluminium voorzijde en zijkanten. Op deze manier ontstaat een letter met diepte effect. De letter is in iedere gewenste kleur te spuiten of te voorzien van folie.

 

Profiel 3: Deze doosletter is in de basis gelijk aan profiel 1, echter wordt deze inwendig voorzien van ledverlichting en een lichtdoorlatende achterzijde. Door het geheel op afstandshouders op een gevel te plaatsen, ontstaat een zogenoemd ‘indirect’ lichteffect. Het licht straalt vanuit de letters tegen de gevel, waardoor in de avondwaarde een aura ontstaat rondom de lichtreclame. Een subtiel effect waardoor de letters optisch lijken te zweven.

 

Profiel 4: De letters van dit profieltype worden, in tegenstelling tot profiel 3, aan de voorzijde verlicht. Aan de achterzijde en zijkant bestaat deze letter uit aluminium, de voorzijde is van lichtdoorlatend kunststof. De inwendige verlichting straalt in dit geval direct de voorzijde aan. Het kunststof wordt in dit profieltype gekoppeld aan het aluminium van de letter middels een zogenoemde klemrand. Met name bij groter formaat letters wordt dit profieltype veel toegepast in verband met het uitzetten en krimpen van het kunststof ten opzichte van het aluminium.

 

Profiel 5: Dit type profiel toont veel overeenkomsten met profiel 4, echter is de klemrand van dit type uitgevoerd als veel smaller kunststof profiel. Hierdoor ontstaat een subtieler randje rondom de voorzijde van de letter. Dit type profiel heeft echter wel een beperking als het gaat om het formaat van de letters waar deze voor kan worden toegepast, wederom vanwege het uitzetten en krimpen van het kunststof ten opzichte van het aluminium.

 

Profiel 5s: Bij deze variatie op profieltype 5, wordt niet gewerkt met een kunststof klemprofiel. In plaats daarvan wordt de kunststof voorzijde direct op de aluminium zijkant van de letter verlijmd. Hierdoor ontstaat er een randloze en strakke doosletter, waarbij de dag- en nachtwaarde gelijk zijn qua afmetingen en er dus geen verlies is in het verlichte oppervlak door toedoen van een klemrand. Dit profiel is, net als profiel 5, wel beperkt in de toe te passen lettergrootte.

 

Profiel 7 en 8: De kap van profieltype 7 en 8 bestaat zowel aan de voorzijde als aan de zijkant uit lichtdoorlatend kunststof. De voorzijde en zijkanten van deze profieltypes worden op elkaar verlijmd. Met deze techniek kan de complete letter, dus zowel aan de voorzijde als aan de zijkanten, worden verlicht. Door toepassing van verschillende kleuren kan er ook voor worden gekozen om de zijkanten een andere kleur te geven van de voorzijde.

 

Variaties: Voorgenoemde profieltypes zijn de meest voorkomende, echter zijn op iedere type variaties mogelijk en is het zelfs mogelijk om diverse types te combineren.

 

In bijgaand filmpje wordt schematisch de opbouw van de omschreven profieltypes weergegeven.

 

 

Terug naar overzicht