Termen in de verlichting en hun toepassingen

Op het gebied van verlichting worden diverse termen gebruikt, zoals candela, lumen, lux en Kelvin. Deze termen spelen een belangrijke rol in het bepalen van de juiste lichtbron bij de juiste toepassing. Of het nu gaat om lichtreclame, openbare buitenverlichting of verlichting in een kantoorgebied.

 

De term candela geeft de lichtsterkte van een lichtbron aan in één bepaalde richting. Het woord candela komt van het Latijnse woord voor ‘kaars’. De waarde van één candela komt dan ook overeen met de lichtsterkte van een gewone kaars.

 

Het aantal lumen (ook wel lichtstroom genoemd) geeft de hoeveelheid zichtbaar licht aan die een lichtbron in alle richtingen uitstraalt. Hoe meer lumen een ledlamp heeft, hoe meer licht deze dus uitstraalt. De verhouding tussen het aantal lumen en het wattage van de lichtbron is een goede indicatie voor de kwaliteit en energiezuinigheid van de ledlamp. Tegenwoordig bieden ledlampen van goede kwaliteit meer dan 120 lumen per watt. Lampen die voldoen aan deze waarde of beter komen dan ook in aanmerking voor de Energie investeringsaftrek.

 

Het aantal lux (ook wel verlichtingssterkte genoemd) geeft het aantal lumen aan dat per vierkante meter oppervlakte wordt opgevangen. Als je bijvoorbeeld een ledlamp hebt met een lumen output van 4000 die een oppervlakte van 10 m2 verlicht, spreekt men van een waarde van 400 lux.
De luxwaarde wordt vaak ook gebruikt in relatie tot een gewenste hoeveelheid licht op een specifieke locatie, zoals bijvoorbeeld op een werkplek, in een tunnel of op de openbare weg. In de norm NEN-EN12464-1 staan door overheden en Arbo instanties omschreven richtlijnen omschreven voor lux-waardes die als prettig worden ervaren.

 

Het aantal graden Kelvin geeft de kleur aan van de verlichting die wordt toegepast. Zo is verlichting met een laag aantal graden Kelvin (bijvoorbeeld 2700 K) geler van kleur van verlichting met een hoog aantal graden Kelvin (bijvoorbeeld 7100 K). Ook de toegepaste kleur van de verlichting is van belang bij de toepassing van de verlichting.

 

Tegenwoordig is het ook van belang om op verlichtingsgebied aan de ‘lichthinder’ richtlijnen te voldoen. Binnen deze richtlijnen spelen onder andere de hierboven genoemde termen een belangrijke rol, met name de termen lux en candela. De richtlijnen zijn in 1995 in het leven geroepen en in de loop der jaren steeds belangrijker geworden om verlichting te creëren die aan de juiste waarden voldoet. Binnen de ‘lichthinder’ richtlijnen zijn de volgende gebieden gedefinieerd: natuurgebieden, industriegebied, stadsomgeving, landelijk en stedelijke omgeving. Voor al deze gebieden gelden andere verlichtingsniveaus die aansluiten bij de functie van dit specifieke gebied.

 

Een veelgebruikte tool voor het berekenen en in kaart brengen van het juiste licht voor iedere omgeving is het softwarepakket Dialux. Dit pakket is ideaal voor het bepalen van de meest geschikte verlichting voor zowel binnen- als buitentoepassingen en biedt een zeer professionele totaaloplossing voor het bepalen van lichtplannen.

 

 

Terug naar overzicht