'Nieuw licht in de tunnel'

Projectlocatie: voetgangers/ fietstunnel aan de Oudelandselaan - Nobelsingel - Berkel en Rodenrijs

Achtergrond 

In opdracht van de gemeente Lansingerland heeft Armada Janse het Stamina armatuur geproduceerd en gemonteerd in de voetgangers/fietstunnel aan de Oudelandselaan te Berkel en Rodenrijs. Hiermee is het eerste project met het recent door Armada Janse en IPV Delft ontwikkelde armatuur voor indirecte verlichting een feit.

 

De bestaande armaturen voor directe verlichting in de voetgangers/ fietstunnel waren veelal defect, met een groot licht -  donker contrast als gevolg. Er was geen gezichtsherkenning mogelijk tussen passanten in de tunnel waardoor het onaangenaam was om als passant de onderdoorgang in te wandelen of te fietsen. Kortom: sociaal onveilig!

 

De oplossing

Het Stamina armatuur, welke geproduceerd wordt in eigen huis, zorgt in zijn totaliteit voor een egale uitlichting van de tunnel, zonder onderbrekingen of schaduwvormingen. De armaturen zijn in één lineaire lijn door de tunnel geplaatst. Door middel van speciale lenzen die in het armatuur zijn verwerkt, wordt de verlichting via het plafond over de wanden en het wegdek verdeelt. Hierdoor wordt verblinding voorkomen en wordt het licht – donker contrast geminimaliseerd, wat de sfeer en veiligheid in de tunnel ten goede komt.

Het Stamina armatuur straalt wit licht uit met een hoge CRI (color rendering index = hoge kwaliteit van kleurweergave). Dit leidt tot een zeer prettig lichtbeeld en hierdoor is het gemakkelijker om obstakels en medemensen te herkennen. De kleurtemperatuur is 5000 Kelvin wat tot een mooie neutrale kleur leidt. Afhankelijk van de locatie kan de verlichtingsbron worden aangepast aan de kleur van de verlichting van toeleidende wegen.

 

Het Stamina armatuur is aan iedere zijde apart te dimmen en kan hierdoor perfect worden afgestemd op de dimscenario’s van de omliggende openbare verlichting. Er kan aan de ene zijde meer lichtoutput worden gecreëerd dan aan de andere zijde. Bijkomend voordeel is dat het armatuur hierdoor niet in het midden van de tunnel gepositioneerd hoeft te worden.

 

Hiermee is de tunnel in Berkel en Rodenrijs de komende jaren, veiliger, comfortabeler en aantrekkelijker.

 

 

 

 

Terug naar overzicht

Armada Janse lichtreclame |tunnelverlichting